top of page

WiFi/MiFi in de camper; hoe werkt het?

Bijgewerkt op: 16 apr 2024

Er zijn meerdere opties wat betreft WiFi in je camper, maar om een juiste keuze te maken, moet je eerst weten hoe het werkt. Toen ik ging uitzoeken hoe wij WiFi in de camper konden krijgen, kon ik geen duidelijke informatie op internet vinden. Daarom geef ik je graag een (hopelijk) makkelijke uitleg zodat je een expert wordt wat betreft WiFi op reis!


MiFi router van TP-Link om te gebruiken tijdens een camperreis.

Wat is MiFi?

Deze term ben je waarschijnlijk vaker tegengekomen, maar wat betekend het? MiFi staat voor Mobile en WiFi. Onthoud dit, want dan zal je het sneller begrijpen.


Optie 1: maak gebruik van je mobiele abonnement.

De eerste vraag die ik mezelf stelde was: ‘waarom maak ik geen hotspot aan via mijn mobiel en deel deze dan met mijn apparaten?’. Wat helemaal geen gek idee is en wat ook prima werkt (zeker als je een unlimited abonnement hebt). Maar houdt er rekening mee dat bij veel providers de snelheid wordt verlaagd zodra je buiten Nederland bent en er toch nog kosten bij komen.


Voordelen:

  • Geen router aanschaffen, wat geld bespaard

  • Makkelijk in gebruik


Nadelen:

  • Niet overal sterk bereik

  • Snelheid kan worden verlaagd


Optie 2: gebruik een MiFi router

Dit heb je waarschijnlijk vaker gelezen als je onderzoek aan het doen bent naar WiFi in de camper. Hoe werkt dit precies: je koopt een simkaart die je in de router stopt waardoor de router een WiFi hotspot creëert. Ook voor deze optie heb je dus een simkaart nodig. Het grote voordeel van een MiFi router voor in de camper is dat ze doorgaans beter presteren dan een mobiele hotspot via je smartphone. Dit komt omdat MiFi routers speciaal zijn ontworpen voor het versterken van je persoonlijke WiFi netwerk. Het internet is daarom ook sneller, zeker als je meerdere apparaten wil koppelen.


Voordelen:

  • Versterkt je eigen WiFi netwerk

  • Makkelijk in gebruik


Nadelen:

  • Als er geen bereik in de omgeving is, zal het dus ook geen WiFi netwerk kunnen creëren.


Optie 3: een versterker

De naam zegt het al; een versterker versterkt het signaal van bestaande WiFi netwerken. Als jij dus op een camping staat, zal de versterker de WiFi van de camping versterken. Kan dus voor veel een prima en makkelijke oplossing zijn. Om eerlijk te zijn hebben wij niet eens gekeken naar deze optie omdat wij wisten dat dit niet bij onze situatie zou passen. Wij zijn namelijk ook op afgelegen plekken, dus zou een WiFi versterker niet nuttig zijn.


Optie 4: gebruik een antenne

Mocht je nóg snellere verbinding willen, kan je een antenne aanschaffen. Omdat de antenne op het dak staat, ontvang je nóg beter bereik waardoor de WiFi nog sneller is.

Voor deze optie heb je zowel een simkaart als een router nodig. De antenne moet namelijk wel gekoppeld zijn aan een router, en een router moet wel gekoppeld zijn met een simkaart. Let er op dat je bij (bijna) alle antennes een klein gat moet maken in het dak van je camper om aangesloten te zijn aan de router (in je camper).

Hoe ontvang je WiFi in je camper?

Voordelen:

  • Versterkt je bereik nog meer

  • Werkt ook goed op afgelegen plekken


Nadelen:

  • Je moet een gat in je camper maken, dus je moet goed kijken of het statief van de antenne waterproof is.

  • Een antenne is vrij prijzig.


4G óf WiFi router of antenne?

Om het je nog ingewikkelder te maken krijg je ook nog de keuze om een router of antenne te kiezen die zich richt op 4G bereik of op WiFi bereik.

Het verschil tussen een WiFi en een 4G antenne is dat een WiFi antenne een versterker is van de aangeboden WiFi netwerken, een 4G antenne versterker van het 4G bereik. Een antenne voor 4G pakt dus bereik van een 4G toren, terwijl een WiFi Antenne bereik pakt van een WiFi punt.


Je hebt ook een combinatie: Maxview Roam 4G/WiFi antenne. De meegeleverde LTE- en WiFi router kan 3G/4G én WiFi-signalen ontvangen. De router zal alleen overschakelen naar 3G/4G wanneer dit echt noodzakelijk is.


Simkaart opties

Wat veel reizigers aanraden is om een simkaart aan te schaffen in het land van bestemming. Daardoor zijn de kosten relatief laag en het bereik vrij goed. Let er dan op dat het internet on demand is en een prepaid simkaart zonder contract.


Wat gebruiken wij?

Wij hebben recentelijk een simkaart aangeschaft in het land waar we nu zijn, Italië. We hadden in Nederland bij KPN een simkaart gekocht met unlimited data. Echter is dat niet unlimited in het buitenland en krijg je 75GB. Voor ons was dat niet genoeg en hebben we voor twee tientjes een Italiaanse simkaart gekocht met 300GB. Deze kunnen we makkelijk opwaarderen en heeft vaak goed bereik.

Tip: als je lokaal een simkaart koopt, let er dan op dat je nergens aan vast zit en gemakkelijk op kan zeggen, mocht de simkaart niet bevallen. Daarnaast hebben wij ook onze router meegenomen en aan de medewerker laten zien zodat zij kon zien of de simkaart wel of niet geschikt zou zijn voor een router. (Veel simkaartjes zijn dat namelijk niet!)

Werken vanuit de camper via MiFi (WiFi)

Ons advies

Deze opties zijn dus geschikt voor verschillende reizigers. Mocht je vooral op campings of in dorpen en steden gaan staan, kan optie 1 al voldoende zijn. Ga je off-grid en meer afgelegen staan, is optie 2 en/of 4 een aanrader.

Disclamer: uiteraard moet je er ook rekening mee houden met hoe veel personen je reist. Ons advies is op basis van twee personen, ieder twee apparaten.


Tip: mocht je er nog niet uitkomen en heb je meer advies nodig, stuur ons gerust een berichtje of neem contact op met de klantenservice van bijvoorbeeld Coolblue of een mobiele provider.


Heb je nog vragen of opmerkingen wat betreft WiFi in de camper? Laat gerust een opmerking achter of neem contact met ons op!


0 opmerkingen

Comments


bottom of page